Friday, February 16, 2007

Σε κελί της Σιβηρίας, ο άμοιρος...


Πάμε μια βόλτα στην Ρωσία γιατί διάβαζα σήμερα στην εφημερίδα Dagens Industri την συνέχεια του "παραμυθιού" της εταιρίας κολοσσού Yukos και του ιδρυτή της, Michail Chodorkovskij (φωτογραφία), εκεί πάνω!

Δεν ξέρω γιατί αλλά το παραμύθι αυτό, με τον ρώσο μεγιστάνα και τις πετρελαιοπαραγωγές του, με έχει σαγηνεύσει ιδιαίτερα, από την αρχή ακόμα που ξεκίνησα να το διαβάζω... πριν δυο τρία χρόνια!

Τον λυπόμουν τον κακόμοιρο, τον Michail, που ο Putin για προσωπικούς καθαρά λόγους τον έχει βγάλει από την μέση!
Και χώνοντάς τον στην φυλακή, δήθεν επειδή δεν ήταν εντάξει στις φορολογικές του υποχρεώσεις, απαλλάχτηκε από την απειλή μη χάσει το πολιτικό του κύρος!
Διότι, ίσως και τον έχανε τον θρόνο του, ο κοντός, και ίσως τον έπαιρνε ο Michail Chodorkovskij.
Εκεί ψηλά πολλά μπορούν να συμβούν...

Και τώρα από το κελί του στην Σιβηρία, μέχρι εκεί τον έχει παει ο Putin - όσο μακριά τόσο καλύτερα, θα νοιώθει, ο άμοιρος, τις μαχαιριές σφάζοντας οι άλλοι το δημιούργημά του, την εταιρία του Yukos! Τα απομεινάρια της, δηλαδή...

Σε λίγο, στα τέλη του Φλεβάρη θα γίνει το παζάρι!
Μπαίνουν σε πλειστηριασμό τα απομεινάρια, και όποιος προλάβει - ή με το «κιλό» το πράμα ή όλα μαζί!
22 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η πρώτη εκτίμηση όλων των υπόλοιπων υπαρχόντων του Michail!

Φυσικά πολλοί είναι οι πλειοδότες με την ρώσικη Gazprom στην πρώτη γραμμή, αφού ο διευθύνων σύμβουλος, σ’ αυτήν, είναι το φιλαράκι του Putin!
Η αμερικάνικη Chevron έρχεται μετά με μια νέα προσπάθεια αφού μια παλαιότερη είχε αποτύχει... και άλλοι πολλοί!

Αυτή η συγκεκριμένη δημοπρασία θα μας προσφέρει και ένα τρισδιάστατο πολιτικό πάρτι και χαρά σ’ αυτόν που θα βρίσκεται εκεί, και για να χορεύει και για να παίρνει ιδέες για γράψιμο!
Αλλά και για να κάνει ενδιαφέροντα και ευχάριστα κονέ...

Όσο για τα έσοδα από την δημοπρασία θα πάνε στα χρέη του φυλακισμένου, που είναι τόσα πολλά που ούτε τα 22 δις δολάρια αρκούν... λεει, φυσικά, ο Putin!