Saturday, February 17, 2007

Οι φουκαριάρες οι σουηδέζες!


Εκεί που πίστευα ότι οι ελληνίδες, με υψηλά πόστα, είναι ελάχιστες άρχισα σιγά – σιγά να νοιώθω ότι κάποιο λάθος είχα!
Διότι σε οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις ή σεμινάρια κι αν είχα βρεθεί, κυρίως με περιεχόμενο τις επιχειρήσεις, τα διοικητικά συμβούλια κλπ., άκουγα το αντίθετο!
Ότι οι γυναίκες με υψηλά πόστα, στην Ελλάδα, είναι περισσότερες από ότι στην Σουηδία.

Κάθισα, κι εγώ, μια μέρα – με είχε φαει η απορία- κι έψαξα στο Ιντενρετ, σε μεγάλες ελληνικές εταιρίες, να δω πώς είναι το ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως το διοικητικό συμβούλιο!
Δεν θυμάμαι ποιες είχα ψάξει, θυμάμαι, όμως, ότι ήταν παρμένες από το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δεν είδα ιδιαίτερα πολλές γυναίκες! Μάλιστα πολλών γυναικών το επώνυμο ήταν ίδιο με κάπου άλλου στο συμβούλιο. Του προέδρου, του αντιπροέδρου... και βάλε...

Έβλεπα, επομένως, ότι η ανακάλυψη των σουηδέζων δεν ίσχυε!
Ίσως χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα αυτό για να δείξουν, στην ανδροκρατούμενη αγορά της Σουηδίας, ότι ακόμα και στην Ελλάδα, οι γυναίκες έχουν περσότερη δύναμη απ’ ότι αυτές οι ίδιες!

Είναι, δυστυχώς, αλήθεια ότι το «γένος θηλυκό» απουσιάζει από τα ΔΣ των εταιριών της Σουηδίας!
Μόνον το 0,7 % των προέδρων, σε Διοικητικά Συμβούλια, είναι γυναίκες!
Για να το πω και αλλιώς: Από τις 270 εταιρίες που υπάρχουν στο χρηματιστηρίου OMX Στοκχόλμης ΜΟΝΟΝ στις 5 εταιρίες οι πρόεδροι είναι γυναίκες! Απαράδεχτο!

Πριν 1-2 χρόνια είχε προτείνει μια πολικός να γίνει νόμος το 40 % των μελών σε ΔΣ να είναι γυναίκες.... πολλοί ακόμα γελούν με την πρόταση!
Γελούν, δηλαδή, αυτοί που προτιμούν για μέλη φιλαράκια ή ξαδέλφια τους! Και, καμιά φορά, ίσως και καμιά γκόμενά τους θέτοντας, έτσι, το προσωπικό τους συμφέρον πριν από της ίδιας της εταιρίας!

(Το άρθρο είναι ειδικά γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι στην Σουηδία υπάρχει ισότητα)