Wednesday, February 14, 2007

Σωματοφύλακες και στο WC


Καθοδόν για το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, εκεί που οι ξένοι ανταποκριτές της Σουηδίας έχουμε τα γραφεία και τον χώρο εργασίας, βλέπω καθημερινά υπουργούς, βουλευτές και άλλα πρόσωπα υψηλών θέσεων.... τελείως μόνους.
Ή για lunch πάνε ή για το σπίτι τους ή για την δουλειά τους, διότι εκεί γύρω είναι η «Κυβερνούπολις» της Σουηδίας... με όλα τα τμήματά της!

Μερικές φορές, μάλιστα, έτυχε να πω και την παρατήρησή μου σε υπουργούς που συνάντησα στον δρόμο!
Τους έχω πει ότι στην χώρα μου δεν βλέπεις ποτέ έναν υπουργό μόνο του, κι έτσι άνετα, να περπατά σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας... ούτε και σε άλλους, ασφαλώς.
Και ότι ακόμα και για «κατούρημα» πηγαίνουν με τους σωματοφύλακές τους... γελάνε αυτοί, τους φαίνεται αστείο!

Σήμερα σε όλες τις εφημερίδες, κυρίως στο SvD.se, διαβάζω ότι μεγάλοι και τρανοί VIP, επιχειρηματίες ή διευθύνοντες σύμβουλοι, τον τελευταίο καιρό απειλούνται!
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει ο Anders Igel (στην φωτογραφία), ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδο-φιλανδικής TeliaSonera, της αντίστοιχης του ελληνικού ΟΤΕ!

Ποιοι τον τρομοκρατούν; Ρώσοι!
Υπάρχουν κάποια προηγούμενα με τους ρώσους αλλά και ότι η θέση της TeliaSonera στην ρώσικη αγορά είναι πλεονεκτική παίζει επίσης τον ρόλο της.

Αλλά να πάει η κατάσταση και σε απειλές, δεν το χωρά ο νους τους!
Οι σουηδοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια!
Ο Olof Palme, ο πρωθυπουργός της χώρας, μόνος του πάνω στο ποδήλατό του πηγαινοερχόταν στην δουλειά...
Άλλο αν το1986 τον φάγανε... και ακόμα κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί!

Ναι, ίσως κάποιο είδος επιφύλαξης χρειάζονται και οι δικοί μας, εδώ, αλλά και σαν τους δικούς μας, στην Ελλάδα, με την υστερική τάση να ακολουθούνται από σωματοφύλακες, δεν θα τους ήθελα ποτέ.


(...συγνώμη που ίσως σας μπερδεύω με την λέξη «δικούς μου» - καλώς ή κακώς θεωρώ και τους σουηδούς για δικούς μου)