Friday, October 12, 2007

ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ HERCEPTIN!


Στις 10 του Οκτώβρη, δηλαδή προχθές, ξεκίνησα την νέα μου θεραπεία που λέγεται HERCEPTIN και επειδή μου ήταν κομμάτι δύσκολο να σας εξηγήσω τι ακριβώς είναι αυτό παρακάλεσα τον φίλο μου Στέλιο, που ειδικεύεται στην νευροογκολογία, να μας τα εξηγήσει με όσο πιο απλά λόγια γίνεται!

Και ιδού τι μας λεει:

Herceptin είναι το εμπορικό όνομα της φαρμακευτικής ουσίας Trastuzumab. Η κύρια ένδειξή του είναι καρκίνος του μαστού. Ο τρόπος δράσης του εν συντομία είναι ο εξής:

Έχει αποδειχθεί ότι σε ένα ποσοστό περίπου 25-30 % των ασθενών με καρκίνο του μαστού, παρατηρείται πάνω στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων υπερβολικός αριθμός ενός υποδοχέα με το όνομα HER-2. Έτσι ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε σε κάθε κύτταρο να υπάρχουν μέχρι μερικές χιλιάδες τέτοιοι υποδοχείς, στους ασθενείς που αναφέρονται παραπάνω, ο αριθμός των υποδοχέων HER-2 σε κάθε καρκινικό κύτταρο ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια. Το αποτέλεσμα των υπεράριθμων υποδοχέων είναι το καρκινικό κύτταρο να λαμβάνει σήματα που του λένε να διπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που κλινικά σημαίνει αύξηση του όγκου.
Πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα ότι αν καταφέρουμε και μπλοκάρουμε αυτούς τους υποδοχείς, τότε το κύτταρο θα πάψει να δέχεται σήματα για διπλασιασμό γιατί στην επιφάνεια του ναι μεν θα υπάρχουν όλοι αυτοί οι υποδοχείς αλλά πλέον θα είναι μπλοκαρισμένοι και βουβοί που ισοδυναμεί με το να μην υπάρχουν.
Το Herceptin που είναι προϊόν της προηγμένης τεχνολογίας των μονοκλονικών αντισωμάτων κάνει ακριβώς αυτό: Ενώνεται με τους «κακούς» υποδοχείς χωρίς να τους ενεργοποιεί, αντίθετα τους μπλοκάρει και το κύτταρο αφού δεν δέχεται πλέον τα σήματα αυτά για διπλασιασμό «φέρεται» περισσότερο σαν ένα φυσιολογικό κύτταρο παρά σαν καρκινικό.


Τον υπερευχαριστώ για την εξήγηση και επανέρχομαι με περισσότερα...

Για την ώρα ψάχνω παρέα να πάμε σε δάσος για να μαζέψουμε μανιτάρια. Είναι το νοστιμότερο ντελικατές που γνωρίζω - μετά τα τουρσιά, που η ίδια κάνω, και τα σαλιγκάρια!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!