Tuesday, October 2, 2007

Τι είναι Mistel και Iscador;


Ιδέα δεν είχα γι αυτά! Τα έμαθα στο Vidarklinik και, όπως σας υποσχέθηκα, επανέρχομαι στο θέμα αυτό μιας και πολλοί θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ανθρωποσοφιστική κατεύθυνση που ασκούν στην κλινική αυτή όπου είχα την τύχη να απολαύσω επί τρεις εβδομάδες.
(Για δυο εβδομάδες είχα παει αλλά αδιαθέτησα και έμεινα τρεις)

Η κλινική αυτή είναι δημιούργημα του αυστριακού Rudolf Steiner (1861- 1925) που μεταξύ άλλων ήταν και ένας αξιόλογος βοτανολόγος εξ ου και τα πολλά βότανα που και καλλιεργούν και χρησιμοποιούν εκεί.

Όπως έχω γράψει και σε άλλα μου post στο Vidarklinik εκτός από την παραδοσιακή ιατρική ασκούν και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες και αποβλέπουν στην ολότητα του ανθρώπου και όχι μόνο στις σωματικές παθήσεις του! Διότι η πνευματική και η ψυχική πλευρά του ανθρώπου είναι το ίδιο σημαντικές με την σωματική!

Στην διατροφή απουσιάζει το κρέας, ψάρι υπάρχει μια φορά την εβδομάδα και τα περισσότερα από τα τρόφιμα καλλιεργούνται στο ίδιο το ίδρυμα και, φυσικά, οικολογικά.
Διότι εκτός από τις νοσοκομειακές/θεραπευτικές δραστηριότητες διαθέτουν στο concept αυτό και εκπαιδευτικά προγράμματα, γεωργικές ασχολίες με πολλών ειδών δημητριακά, κτηνοτροφικά και άλλα...

(Σε μια βόλτα που είχα κάνει τότε είδα κάποιους να τσαπίζουν λαχανικά... τι το ‘θελα και πήγα εκεί; Θυμήθηκα τα νιάτα μου και μου ήρθε η διάθεση να τσαπίσω κι εγώ! Και το ‘κανα! Ζήτησα να τσαπίσω για λίγο και φυσικά δεν το αρνήθηκαν)

Ο πρώτιστος σκοπός της κλινικής είναι με ανθρωποσοφιστικούς τρόπους να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου και ακριβώς αυτόν αφορά το mistel.
Το mistel είναι ένα φυτό, ένας ξενιστής.
Είναι ένα φυτό δίχως ρίζες που ζει πάνω σε άλλα δέντρα και τρέφεται από αυτά.
Από τον καρπό αυτού παρασκευάζουν το προϊόν iscador που, καθώς λένε, εμποδίζει την εξέλιξη του καρκίνου.
Έχει την ιδιότητα να κρατά μια ορισμένη θερμοκρασία στο σώμα, σχετικά ζεστή, κάτι που απωθεί τον καρκίνο διότι αυτός καλοπερνά σε κρύα σώματα.
Γι αυτό όταν ανεβάζουμε πυρετό, μέχρι 38 βαθμούς, πρέπει να χαιρόμαστε αντί να τρέχουμε πανικοβλημένοι σε γιατρούς



Ιούλιο μήνα ήμουν στην κλινική, που βρίσκεται στην Järna κοντά στο Södertälje, γι αυτούς που γνωρίζουν από Σουηδία, και αν και ο καιρός δεν είχε βοηθήσει πολύ, κατάφερα να κάνω τις εξερευνητικές μου βόλτες και μεταξύ άλλων να φωτογραφήσω κάποια φανταστικά πράγματα όπως τα βότανα και τα νούφαρα στις φωτογραφίες!

Έχετε δει ποτέ νούφαρα;
Δείτε τα τώρα!

Όσα και να γράψω για την κλινική υπάρχουν κι άλλα να γράψω.
Θαρρώ, όμως, πως εδώ τελειώνει το κεφάλαιό της, εκτός κι αν προκύψει κάτι και εμπνευστώ πάλι να γράψω... θα φανεί.