Wednesday, December 12, 2007

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Η ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΣΗΜΕΡΑ;


Γίνεται ψηφοφορία για καλύτερα ιστολόγια ΕΔΩ όπου είμαι υποψήφια για καλύτερου ξενιτεμένου ιστολόγου – μπείτε, αν θέλετε, να δώσετε την ψήφο σας

(Έχω υποσχεθεί στο προηγούμενό μου ποστ να γράψω για τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φαγητά των σουηδών αλλά προκύπτουν άλλα....
Πολύ σύντομα, όμως, θα σας τα παρουσιάσω κι αυτά.)


Νωρίτερα, απόψε, έχουμε γιορτάσει την Santa Lucia στο Pressroom του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, στο κέντρο της Στοκχόλμης, εκεί όπου οι Ξένοι Ανταποκριτές της χώρας έχουμε την αίθουσά μας.

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο «ντύσιμο» της νυχτερινής Στοκχόλμης εντυπωσιάστηκα και από τα χρώματα πάνω στις πέντε ψηλές πολυκατοικίες του Hötorget - Hötorgsskraporna, φεύγοντας από το Pressroom με τον συνάδελφό μου, Alex-Zsolt Hegedus - δημοσιογράφος από Ουγγαρία.

Και με την ευκαιρία μου διηγήθηκε για το νέο project του καλιτέχνη Erik Krikortz «Πώς αισθάνεται η Στοκχόλμη σήμερα» για το οποίο εγώ δεν είχα ιδέα.

Στην μια πλευρά αυτών των πολυκατοικιών, που είναι δεκαεννέα ορόφων και 72 μέτρων ύψους, μπορείς να δεις πώς αισθάνονται οι κάτοικοι της πόλης.


Αν, στην φωτογραφία 1, προσέξετε την πλευρά του ψηλότερου κτηρίου, που είναι το ένα από τα πέντε, φαίνεται ένας κιτρινοπράσινος φωτισμός που αυτό, σύμφωνα με την σκάλα φωτισμού, σημαίνει ότι οι κάτοικοι νοιώθουν μέτρια καλά.

Υπάρχουν πέντε σκάλες φωτισμού, όταν πχ, φωτίζουν κόκκινο οι άνθρωποι νοιώθουν πολύ χαρούμενοι.
«Κατά τις 25 του μήνα, όταν ο κόσμος μισθώνεται, τα κτήρια παίρνουν φωτιά», εξήγησε ο Alex!

Στην δε φωτογραφία 2 φαίνονται όλες οι πέντε πολυκατοικίες σε χρώμα βιολετί που αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος νοιώθει πολύ χάλια! Είναι πολύ λυπημένοι!

Πώς γίνεται αυτό;
Μπαίνει ο κόσμος σε μια σελίδα, δηλώνουν εκεί πώς αισθάνονται και αυτός ο πίνακας μεταφράζεται σε χρώματα τα οποία και φωτίζουν τα κτήρια... αν κατάλαβα καλά.
Καλό;
Εμένα, πάντως, αυτή η πρωτοτυπία μου άρεσε!