Tuesday, December 18, 2007

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΕ ΝΑ ΦΑΜΕ....

Γίνεται ψηφοφορία για καλύτερα ιστολόγια ΕΔΩ όπου είμαι υποψήφια καλύτερου ξενιτεμένου ιστολόγου – μπείτε, αν θέλετε, να δώσετε την ψήφο σας.

Πέρασε καιρός που σας υποσχέθηκα να γράψω για το Julbord – το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Σουηδών.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα... μη τρέξουν τα σάλια σας μόνο!

1) Το πρώτο και απαραίτητο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η Julskinka (φωτο 1)
Χοιρινό μπούτι που το βράζουν και πριν το σερβίρουν το πασαλείβουν με αυγό, μουστάρδα και τριμμένο ψωμί και το ψήνουν στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα... άλλοι το ψήνουν κατευθείαν στον φούρνο αλλά οι περισσότεροι το αγοράζουν έτοιμο, βρασμένο, και το βάζουν μόνο στον φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να πάρει το απαραίτητο χρώμα. Σερβίρεται απαραίτητα με διάφορες μουστάρδες.

Επειδή η skinka τρώγεται και κρύα αυτό που περισσεύει, διότι πάντα περισσεύει, το βάζουν σε φέτες πάνω στα σάντουιτς, στα γνωστά smörgåsar!

2) Το επόμενο απαραίτητο στο τραπέζι είναι ο σολομός σε διάφορες μορφές – παστός (φωτο 2), βραστός (στην φωτο 3 με πολύ σάλτσα και γαρίδες), καπνιστός (φωτο 4) και σερβιρισμένος με ειδικές μουστάρδες .


3) Ένα είδος σαρδέλας, το sill, σε πολλές και διάφορες μορφές (φωτο 5) είναι επίσης απαραίτητο.
Πάντα την παστώνουν και πάντα βάζουν λίγη ζάχαρη και συνήθως μέσα σε διάφορες σάλτσες - καμία σχέση με τα δικά μας παστά.

Βλέπετε οι σουηδοί είναι και πόντιοι ;-) παντού χρησιμοποιούν τα μαύρα (πράσινα) λάχανα και τα τρωνε κιόλας!

Το χαριτωμένο σπιτάκι είναι φτιαγμένο από ειδικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τα λεγόμενα pepparkakor.

Βέβαια, είναι κομμάτι αδύνατον να σας δείξω και τα υπόλοιπα παρασκευάσματα που στολίζουν το σουηδικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά αυτά, τα συγκεκριμένα, είναι τα άκρως απαραίτητα.

Τις δε φωτογραφίες δεν θυμάμαι πού τις βρήκα....ας με συγχωρέσουν!