Thursday, December 13, 2007

SANTA LUCIA ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Γίνεται ψηφοφορία για καλύτερα ιστολόγια ΕΔΩ όπου είμαι υποψήφια για καλύτερου ξενιτεμένου ιστολόγου – μπείτε, αν θέλετε, να δώσετε την ψήφο σας

Και το έθιμο των καθολικών, η LUCIA, συνεχίζεται κάθε 13 του Δεκέμβρη ξεκινώντας με μεγαλοπρέπεια τις πομπώδεις τελετές πρωί – πρωί για να τις συνεχίσουν μέχρι το βράδυ.

Η πομπή αποτελείται από μια ομάδα νέων ντυμένοι στα κατάλευκα μακριά φορέματα αλλά με την LUCIA μπροστά που επίσης είναι ντυμένη με κατάλευκο μακρύ φόρεμα και με μια κόκκινη ζώνη στη μέση.
Αυτή, όμως, κουβαλά στο κεφάλι της και μια κορόνα πάνω στην οποία υπάρχουν αναμμένες λαμπάδες!
(Κατά καιρούς έχουν συμβεί και κάποια... παρατράγουδα όπου τα μαλλιά των κοριτσιών έχουν πάρει φωτιά και είχαμε καυτά γεγονότα)

Και όλη η ομάδα να ψέλνει και να τραγουδά τους χριστουγεννιάτικους ύμνους με τους οποίους θέλεις δε θέλεις μπαίνεις στο κλίμα των εορτών.

Η νύχτα αυτή, της 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο ήταν η μακρύτερη νύχτα του χρόνου.
Σύμφωνα δε με το νέο ημερολόγιο η μεγαλύτερη νύχτα πέφτει την νύχτα μεταξύ 21 και 22 Δεκεμβρίου.

Εμείς, όπως είπα και στο προηγούμενό μου ποστ, γιορτάσαμε την εορτή αυτή ήδη από χθες το βράδυ.

Στην φωτογραφία 1 είμαι μέσα στην αίθουσα των Ξένων Ανταποκριτών της Σουηδίας που συστεγάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου κάθε χρόνο γίνεται η τελετή της LUCIA.

Στην φωτογραφία 2 η ομάδα των νέων, με την LUCIA μπροστά, αποχωρούν από την αίθουσα αμέσως μόλις μας έχουν τραγουδήσει.

Και στην φωτογραφία 3 μια μικρούλα LUCIA που πρωτύτερα είχε γιορτάσει στο σχολείο της αλλά που ακόμα δεν ήθελε να βγάλει την κορόνα από το κεφαλάκι της.

... κι εγώ, πίνoντας το ειδικό (ζεστό) κρασί, το glögg, να συνεχίζω να αναρωτιέμαι αν τα κουλουράκια τους, τα lussekatter, έχουν μέσα σαφράν (κρόκο) από την Κοζάνη ή από καμιά Ιταλία πάλι...