Monday, January 7, 2008

ΚΑΛΑ ΕΦΑΓΕ... ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΥΤΗΝ!

Φάγαμε και τα βαρένικα και επιστρέψαμε με μερικά γραμμάρια λίπος παραπάνω διότι τα βαρένικα, όπως βλέπετε στην φωτογραφία νούμερο 3, αφότου βράσουν περιχύνονται με αρκετό βούτυρο.

Μη νομίζετε, ούτε εγώ τα γνωρίζω αυτά τα φαγητά και σαν η πιο παλιά της σημερινής παρέας εγώ όφειλα να τα γνωρίζω κι όχι οι νεότεροι όπως η Μαριάννα που με τόση μαστοριά τα έφτιαξε.

Τι είναι μήπως, σκέτο αλεύρι και νερό τα ζυμώνεις, όπως κάνεις για ψωμί, τ’ ανοίγεις, τα κόβεις σε κομματάκια και σε άλλα βάζεις τυράκι σε άλλα όχι.
(Αντί για τυρί βάζεις και κιμά ή οτιδήποτε άλλο κατεβάσει η φαντασία σου)
Τα βράζεις μετά, τα περιχύνεις με ζεστό βούτυρο και... ορίστε να φαμε.

Συνοδεύεται με αηράνι, κοινώς ταν, ή με γιαούρτι αλλά και με τουρσί παει μια χαρά!
Ειδικά με το δικό μου που το φτιάχνω τέλειο και το λατρεύουν όσοι το έχουν δοκιμάσει...

Αυτά με το τυρί λέγονται βαρένικα κι αυτά δίχως λέγονται γουλαχλία!
Έτσι, να μαθαίνουμε και καμιά ποντιακή συνταγή!
(Στις φωτογραφίες φαίνονται ανακατεμένα και τα δυο είδη)

Να, με τέτοια και με κάτι αλλιώτικα ζούσαν οι παλιοί μας μα έλα που εμείς τώρα μάθαμε ότι το αλεύρι όχι μόνο δεν είναι θρεπτικό αλλά είναι και καταστροφικό!
Διότι εκτός του ότι βγάζουν τον φλοιό από το σιτάρι, δηλαδή τις θρεπτικές ουσίες, προσθέτουν στο αλεύρι και διάφορες ουσίες για να το διατηρήσουν λευκό, καθαρό κλπ.
Επομένως ότι γίνεται από λευκό αλεύρι καλά είναι να το αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο!


Και λίγα για το «κουτσομπολιό» που ξεκίνησα στο προηγούμενο ποστ, ο Κώστας που κατέφθασε με την μεγάλη ελπίδα να... φαει καλά, ΔΕΝ έφαγε.... του φάνηκε χοντρούλα!

Δεν φτάνει ο τύπος που την ήθελε νέα την ήθελε και μοντελάκι, κατάλαβες;
Έφαγε, ωστόσο, βαρένικα!

Αυτά