Friday, February 15, 2008

ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΞΕΝΕΣ...


Τελικά και ζελέ καραμελίτσες σε σχήμα καρδιάς μου φέρανε χθες και sms με βαλεντίνικες ευχές φτάσανε στο κινητό μου και λουλούδια, έστω ιντερνετικά, μου στείλανε και ΟΛΑ αυτά από γυναίκες!
Καλέ που είναι αυτοί οι άντρες;
Πού πήγαν όλα τα καλά μας παιδιά;

Και σκέφτηκα, για άλλη μια φορά, αυτά που σκεφτόμασταν παλιά τότε που σαν νέες ψάχναμε για άνδρα, για έλληνα άνδρα στην Σουηδία, για να κάνουμε κι εμείς οικογένεια αφού, υποτίθεται, αυτός είναι ο σκοπός μιας κοπέλας...

Το πιστεύετε ότι οι έλληνες άνδρες απέρριπταν τις ελληνίδες; Τις, κατά τα λεγόμενα, δυναμικές γυναίκες;

Σήμερα έχουμε φτάσει στην φάση του "αν είναι να έρθει θα έρθει κι αν δεν θέλει να έρθει έχουμε ήδη μάθει να ζούμε και μόνες" αλλά θυμάμαι ότι τον καιρό εκείνο μ' ενοχλούσε κάπως να βλέπω τον έλληνα να προτιμά την σουηδέζα άσχετα αν αυτή ήταν δυναμική!
Και με λίγα λόγια θα σας εξηγήσω τον λόγο της τότε κατάστασης!

Ο έλληνας είχε έρθει στην Σουηδία τότε παίρνοντας μαζί του την ελληνική νοοτροπία να προορίζουν την γυναίκα για την κουζίνα, για την γέννα των παιδιών τους κλπ., τα ξέρετε!
Έχοντας σαν πρότυπο την μάνα ή την θειά τους ονειρεύονταν την ελληνίδα σαν την κλασική εκείνη νοικοκυρούλα που θα του μαγείρευε και θα του έραβε τις τρύπιες του κάλτσες!
Και μια εργαζόμενη ελληνίδα με φιλοδοξίες για καριέρα ήταν γι αυτόν ένα είδος απειλής! Ήταν μια απειλή για το κατεστημένο της εικόνας του ΑΝΤΡΑ και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ που κουβάλαγε μαζί του στην βαλίτσα!

Την δε εργαζόμενη και φιλόδοξη σουηδέζα, βαδίζοντας σύμφωνα με την σουηδική «μοντέρνα» νοοτροπία, την θεώρησε σαν κάτι το φιλολογικό και προτίμησε αυτήν αν και απελευθερωμένη καριερίστας!
Κι έβλεπες τότε τα «καλά» μας ελληνόπουλα να κυκλοφορούν με σουηδέζες, να σπιτώνονται μ’ αυτές και ν’ απορρίπτουν τις «καλές» ελληνοπούλες!

Και το αστείο είναι ότι κοντά στις σουηδέζες και να μαγειρεύουν έχουν μάθει τα ελληνόπουλά μας και να ξεσκατώνουν τα μωρά τους κλπ., κάτι που κοντά σε μια ελληνίδα δεν επρόκειτο να μάθουν!

Αυτά τα λίγα για τις δεκαετίες του 70 και 80 - εύχομαι τώρα να έχουν αλλάξει τα πράγματα αλλά πολύ φοβάμαι πως η ιστορία συνεχίζεται αλλά με μια διαφορετική, πιο μοντέρνα, εκδοχή!

Γι' αυτά άλλη φορά!