Wednesday, February 27, 2008

ΓΗ... ΣΕΛΗΝΗ... DALAI LAMΑ...


Έκανα ένα μικρό διάλειμμα για άλλα θέματα αλλά ο 14ος DALAI LAMA συνεχίζει να με συνεπαίρνει και να παίρνει αρκετή από την καθημερινή μου ώρα.

Όχι, δεν ασπάστηκα τον Βουδισμό, όπως αναγνώστες μου αναρωτιούνται, απλά συνεχίζω να ψάχνω την αλήθεια προσπαθώντας να δω τα πράγματα και από άλλες οπτικές γωνίες εκτός από αυτές που μας επιβάλανε από τον πλακούντα μας ακόμα...


Λεει, λοιπόν, δημοσιογράφος: Ο βουδισμός, αντίθετα από το χριστιανισμό, δεν θεωρεί τον άνθρωπο επίκεντρο της Δημιουργίας, δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εξουσιάζει την φύση...

Και απαντάει ο DALAI LAMA: Σήμερα η σκληρή πραγματικότητα μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τις θέσεις μας, όποιες κι αν είναι αυτές.
Εμείς οι βουδιστές βλέπουμε τη Γη σαν «μητέρα» όλων των ανθρώπων. Μια μητέρα που μας έφερε στον κόσμο και μας περιβάλει με στοργή και αγάπη. Η φύση μάς κρατάει στη ζωή, γι αυτό κι εμείς, με τη σειρά μας, πρέπει να φροντίσουμε για την προστασία της.
Σήμερα η «Μητέρα Γη», βλέποντας την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την τρομοκρατική μόλυνση του περιβάλλοντος, μας λεει: «Παιδιά μου, δεν βλέπετε τι κάνετε; Αν συνεχίσετε έτσι, θα καταστρέψετε τον πλανήτη σας».

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η «Μητέρα Γη» ήταν υπομονετική με τα κακομαθημένα παιδιά της και συγχωρούσε την κακή συμπεριφορά τους.
Τώρα, όμως, που έχουμε χάσει κάθε έλεγχο μας βάζει όρια. Μας στέλνει αμέτρητα σήματα κινδύνου, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να επιδεικνύουμε ανευθυνότητα και να εκμεταλλευόμαστε αλόγιστα τους φυσικούς πόρους για δικό μας όφελος. Αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα έβαζε φωτιά στο σπίτι του για να ζεσταθεί ο ίδιος.
Πού θα πάμε αν καταστραφεί ο πλανήτης μας; Στη Σελήνη;

Έλα ντε; Πού θα πάμε; Και να υπήρχε ζωή στη σελήνη, παει κι έρχεται, μα δεν υπάρχει! Έτσι δεν είναι; Ή κάνω λάθος;.
Και «φτιαχτή – ψεύτικη» ζωή να σκέφτηκαν να κάνουν στη σελήνη, για τους άκρως ευνοούμενους (ε, αυτό έλειπε να τα κάνουν για μένα και για σένα), θα τους βγει κούκος κι αηδόνι επομένως συμφέρει να συμμαζευτούν και να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν ετούτο εδώ τον πλανήτη...