Wednesday, December 20, 2006

Επιστράτευση κατά της φτώχειας!


(θα μπορούσε να ‘ταν καθαρότερη η φωτογραφία)

-Είσαι εδώ ή φεύγεις ταξίδι για τον γύρο του κόσμου, αναρωτιούνται φίλοι και γνωστοί με την «καχυποψία» στο μυαλό...
θα σας το εξηγήσω αμέσως!

Ο κύριος με τον οποίο φωτογραφίζομαι δεν είναι ένας «όποιος κι όποιος»!
Είναι κάτι παρόμοιο με τον Muhammad Yunus, αυτού που πρόσφατα πήρε το βραβείο Νobel ειρήνης, και που στο Μπαγκλαντές βοηθά πάμπολλες φτωχές γυναίκες δίνοντας δάνεια με ελάχιστους τόκους. Καμιά φορά και δίχως τόκους.

Ο κύριός μας στην φωτογραφία λέγεται Percy Barnevik, ένα όνομα που δεν περνά απαρατήρητο. Κυρίως όχι ασχολίαστο!
Πριν 3-4 περίπου χρόνια πήρε τα μπογαλάκια του κι έφυγε από εδώ για να ζήσει στο Λονδίνο!
Επειδή σαν Διευθύνων Σύμβουλος μιας τεράστιας βιομηχανικής εταιρίας, τότε, και με την ιδιαίτερα ευνοϊκή συμφωνία είχε κατοχυρώσει πάμπολλα λεφτά για τα συντάξιμά του.
Κάτι που τον έχει στιγματίσει, κυρίως από αυτούς που δεν παραδέχονται ότι κάποιος άλλος έχει το δικαίωμα να κερδίζει πολλά λεφτά... τον τρωμε με την ζήλια και την γρίνια μας!

Η φωτογραφία είναι βγαλμένη στις 13 Δεκεβρίου 2006, τη μέρα που μαζί με τον Muhammad Yunus είχαν σεμινάριο, εδώ, στην Στοκχόλμη.

Χθες, που πήραμε μαζί ένα lunch, είδα μια φλόγα στο βλέμμα του που εύκολα δεν την εσβήνεις! Κι ενώ είχα ετοιμάσει να του παρουσιάσω κάποιες άλλες, επιχειρηματικές προτάσεις, η φωτιά στο βλέμμα του με καθήλωσε για να ακούσω τον χείμαρρο που έβγαινε από τις δικές του επιθυμίες!

Τα λεφτά εκείνα, για τα οποία έχει ακούσει κάθε λογιών συκοφαντίες, τα μοιράζει σήμερα στις φτωχές γυναίκες στο Tamil Nadu στην νότια Ινδία.

Με την προτίμησή του να βοηθάμε τους φτωχούς, ώστε μόνοι τους να βοηθηθούν «help to selfhelp», με το project του Hand in Ηand (www.hihseed.org) και με το σύνθημα: Mass-Mobilisation of Downtrodden People into Entrepreneurship and Economic Growth, προσπαθεί να επιστρατεύσει όλους τους πλούσιους με σκοπό να καταπατήσει, και αν είναι δυνατόν, να εξαφανίσει την φτώχια!
-Δεν είναι ότι δεν υπήρχε η θέληση για βοήθεια!
Ωστόσο, δεν υπήρχε ο σωστός τρόπος εκτέλεσης της βοήθειας και όλοι ξέραμε από καιρό ότι οι έρανοι και οι αποστολές χρημάτων, εκεί κάτω, δεν βοηθούν όσο θα θέλαμε, επιμένει να λεει σε κάθε του σεμινάριο και κονφεράνς ο Percy Barnevik!

(Εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άδικο, φίλοι και γνωστοί, να «υποψιάζονται» εισιτήριο για ταξίδια... όταν με βλέπουν με δαύτον)

(Μη διστάσετε να πατήσετε το SSR σύμβολο για συνδρομή των κειμένων μου)